Recensies

Cabaret in Kerkje Markenbinnen!

 

Vrijdagavond 22 oktober 2021was er ineens weer licht in het kerkje in Markenbinnen. Cabaret van de bovenste plank, alweer voor de vijfde keer de succesformule van Plaaggeesten. Dat betekende drie totaal verschillende cabaretiers die ons elk ruim een half uur van hun nieuwste programma’s lieten proeven. Dat kon je geen try-outs meer noemen! Mattijs Verhallen (muzikant/presentator) was de bindende factor en zette direct de goede ‘vibe’ neer. Het kerkje was weer vol met publiek, al mochten er minder mensen naar binnen.

Daniëlle Schel mocht de avond openen met haar nieuwe show ‘OK’. Haar sketches en liedjes verwoorden precies zoals wij ons allemaal de afgelopen tijd hebben gevoeld en ook nu geforceerd overschakelen naar een positieve houding. Zij werd op gitaar begeleid door Luuk Janssen. Meeuw Roovers presenteerde zich als volgende. Hij balanceert op de lijn tussen cabaret en stand-up comedy en legde genadeloos de generatiekloof bloot. Hilarisch hoe hij de meest suffe grappen met behulp van een stemvervormer de kerk in slingerde. Kiki Schippers toert al door het land met haar programma ‘Meer’ en daar wil je ook echt meer van meemaken. Wat een power vrouw, een stem als een klok. Wij zijn overtuigd van haar talent om de rest van het land te veroveren.

Cabaretfeestje in Markenbinnen 


Je zou bijna denken dat het vrijdagavond 25 oktober een besloten feestje was in het kerkje van Markenbinnen. Maar het was alweer de 4e editie van het cabaretprogramma ‘Plaaggeesten’ en iedereen die op de mailinglijst staat kon zich hiervoor inschrijven. Binnen een paar dagen waren de 120 plaatsen besproken en kon er geen kip meer bij. Vier jaar op rij een grandioos succes met drie totaal verschillende cabaretiers. Deze keer kwam Daniëlle Schel met een gedeelte uit haar debuutprogramma ‘Patroon’ en daarnaast ook met nieuwe sketches en liedjes. Haar talent is overduidelijk het acteren en gecombineerd met een fantastische stem maakt dat haar tot een heel complete cabaretière. Tegenwoordig maakt zij deel uit van de “stal” van Claudia de Breij.

Marco Lopes gaf een mooi voorproefje van zijn nieuwe programma ‘Wees blij’. Een dertiger die de mankementen van de mens onder de loep neemt en daar flink de draak mee steekt. Marco zocht heel veel interactie met zijn publiek en daar werd gretig op in gegaan. De laatste man die in het licht kwam te staan was


Tjeerd Gerritsen. Een op het eerste gezicht gemoedelijke verteller met het nodige sarcasme. Maar achter de piano bleek hij ook prachtige liedjes te kunnen zingen. Jammer dat we zijn teksten niet altijd konden volgen, hij overstemde zichzelf vaak door zijn pianospel. Dat verdiende een betere afstemming. Mattijs Verhallen (musicus en cabaretier) had ook dit jaar de organisatie en presentatie op zich genomen en verraste het publiek met wat extra liedjes en conferences. Volgend jaar gaat het lustrum gevierd worden met vast en zeker dezelfde groep publiek uit de regio! 


Geheim van Alkmaar

 

Kunt u een geheim bewaren? Of als u daar niet zo goed in bent, wilt u dan deze column liever zo

snel mogelijk vergeten? Want dan kan ik u een geheim van Alkmaar verklappen. Niet verder vertellen.

Dat geheim is Markenbinnen, sinds de samenvoeging van Alkmaar met de Schermer en Graft-de Rijp,

met 330 inwoners het kleinste wijkje van Alkmaar. U kent het misschien alleen wanneer u er over de

N246 langs rijdt en inwoners ziet staan die wanhopig proberen aan te sluiten in de file naar

Amsterdam. De betekenis van de naam Mark is grens, een gebied waar een markgraaf of markies

controle over had. Vandaar dat in Italië de regio die het grensgebied vormde tussen gebieden van

keizer en paus, Le Marche, de Marken, heet.

 

Hoewel er in de omgeving sporen uit de Romeinse tijd gevonden zijn wordt Markenbinnen eerst sinds

de 10e eeuw bewoond door pioniers die de veengebieden Markerveld,  Oostwouderpolder  en

Uitgeester Woude droog legden. In de 17e eeuw wordt begonnen met het droogleggen van de door

de dalende bodem en afkalving van de oevers ontstane meren als het Starnmeer,  een polder die

voortdurend van eigenaar wisselt. In eerste instantie in bezit van welgestelde Amsterdammers als de

familie Six en Willem van Ruytenburgh (inderdaad, de luitenant op de Nachtwacht). Daarna krijgen

afwisselend De Rijp, Wormer, Uitgeest, Akersloot en tenslotte Alkmaar zeggenschap over het gebied. Een wisseling die  typerend is voor een grensgebied. Waar Amsterdam in de 17e eeuw nog begrensd werd door de Singel wordt die grens steeds verder opgerekt. Op de onlangs verschenen kaart van de Metropoolregio Amsterdam ligt de grens van Amsterdam al bij de Stelling van Amsterdam. Dat is op Alkmaars grondgebied. De buitengebieden heten doodleuk Amsterdam Beach, Amsterdam Wet Lands en Amsterdam Cheese Market. Wordt het niet  hoog tijd om voor Markenbinnen een markgraaf of markies te benoemen die Alkmaars grondgebied bij de brug over de Tapsloot beschermt tegen de oprukkende Metropoolregio?

 

Het kerkje van Markenbinnen is het echte geheim. Niet meer in gebruik voor kerkdiensten, maar het heeft een herbestemming  gekregen als concertzaaltje waar talentvolle jonge musici voor uitgenodigd worden. In januari speelde er de Ierse pianist Sean Morgan-Rooney de sterren van de hemel. Tout Marken was aanwezig en heus niet alleen om na te kunnen genieten in de naastgelegen kroeg. Dit geheim maar liever niet verder vertellen. Zo groot is het kerkje nou ook weer niet.

 

Feyko Alkema

Cabaret in Kerkje Markenbinnen! - 29 september 2017

Vrijdagavond 29 september was de opening van het culturele seizoen in het kerkje van Markenbinnen en dat werd gevierd met een al bewezen concept. Mattijs Verhallen (musicus, cabaretier en voorvechter van het Nederlandse lied) introduceerde, net als vorig jaar,  vier kleinkunstenaars die voor de meesten van de bezoekers nog onbekend waren. Maar wat een talent kregen we voorgeschoteld!

Kleinkunstduo 'Loes en Die Kleine' (Loes Nuyten en Daphne de Groot) lieten een gedeelte van hun nieuwe programma voorbijkomen. Allebei begenadigd zangeressen met een enorme dosis humor en muzikaliteit, waarin vooral de vrouw centraal staat. Deze eerste indruk smaakte naar heel wat meer. Hierna stond Elke Vierveijzer in de spotlights. Zij was in 2015 finalist van het Amsterdamse Kleinkunstfestival. Ademloos werd er naar prachtige gezongen verhalen geluisterd, die zij op haar gitaar/ukelele/banjo begeleidde. Ook toonde Elke zich een waardig vertolker van een aantal liedjes van Maarten van Roozendaal.  Waarvan 'Om te janken, zo mooi' samen met Matthijs Verhallen een bijzondere afsluiting vormde. Na de pauze testte Pepijn Schoneveld (acteur, cabaretier) zijn nieuwe programma 'Stante Pede' uit. Ontwapenend en heel geestig. Een andere manier van kijken in de toekomst. De bezoekers in het bomvolle kerkje zijn deze keer weer echt getrakteerd!




Boekenweek in Markenbinnen! - 31 maart 2017

Ook Nico Dijkshoorn zelf wist niet precies wat hij afgelopen vrijdagavond in het kerkje van Markenbinnen zou gaan meemaken. Maar dat zijn lezing voor een bomvol kerkje een groot succes zou worden wist hij natuurlijk wel, het was tenslotte niet z'n eerste performance.... Deze dichter, columnist, schrijver en muzikant gaf met een dosis droge humor en het nodige venijn zijn kijk op het leven. Voor velen een feest van herkenning! Geïnspireerd door dichters als Cees Buddingh' en Johnny van Doorn las hij voor uit zijn bundels met korte gedichten. Een cabaretier zou er jaloers op kunnen worden. Maar de verhalen over de relatie tot zijn vader uit het boek 'Nooit ziek geweest' lieten weer een totaal andere kant, een heel gevoelige kant van Dijkshoorn zien. Ook van zijn liefdesleven mochten we meegenieten, heerlijke verhalen. Twee prachtige liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidde op de gitaar, maakten deze avond meer dan compleet.




Plaaggeesten in Markenbinnen - 7 oktober 2016


Vrijdagavond 7 oktober vond een pilot editie plaats van een cabaretavond, die traditie moet worden, in het kerkje van Markenbinnen. Groot succes, stampvol kerkje. Een leuke aanvulling op het programma aanbod dat hiermee nog meer diversiteit heeft gekregen.

Mattijs Verhallen, theatermaker en tevens presentator van deze avond, had drie totaal verschillende cabaretprogramma's geselecteerd in "deze door God verlaten kerk". Maarten Ebbers, nog steeds terend op zijn succes als winnaar van het Leids Cabaret Festival in 2009, beet het spits af met zijn programma 'Appeltje Eitje'. Maarten zingt, preekt en betovert. Te muzikaal om cabaret te zijn en voor een muzikant dan wel erg grappig. Hij kreeg iedereen al in het begin van de avond in de goede modus met zijn scherpe liedjes.  Daarna was het Daniëlle Schel met 'Slagbeurt' om iedereen van haar onzekere en wankele schreden te laten meegenieten. Ook zij kan geweldig zingen en de afwisseling met haar sketches was verrassend en amusant.

Kat met de T van Tirza, Brechtje Kat (opgegroeid in Westzaan!) en Tirza de Boer, waren de laatste act met hun programma 'Paradijsvogel'. Hiermee stonden ze vorig jaar in de halve finale van het Camaretten Festival in Rotterdam. Geheel terecht, want wat hebben deze meiden een potentie. De waan van de dag vervat in herkenbare personages en eigenzinnige liedjes. "Gevaarlijk goed, deze twee bloedmooie vrouwen" zo werden ze aangekondigd. Nieuw en eigentijds cabaret, zo hadden we het nog niet eerder gezien.




Concert 8 april 2016: Dostojevski Kwartet


Na lang aandringen van vrienden uit de Zaanstreek, eindelijk eens de tip opgevolgd om naar een concert in dit kerkje te gaan. Vroeger ook wel een keer geweest (ruim 10 jaar geleden) maar dat was niet zo bevallen. Gerenommeerde namen weliswaar maar weinig bevlogenheid. Sinds een jaar of vijf is de organisatie onder 'new management', namelijk het bestuur zélf. Wat een verschil!

Binnen het Gooi volgen we de diverse concerten maar dit concept met het Conservatorium van Amsterdam is wel uniek. In een zeer vriendelijke omgeving, in een prachtig kerkje, met een warme ontvangst, hebben wij een topavond beleefd! Vier jonge dames (allen n.b. nog in de Bachelor fase) vertolkten werk van Glinka, Schubert, Tsjaikovski en Prokofjev. Loepzuiver, technisch perfect en met een bewonderenswaardig samenspel. En dan te bedenken dat zij nog maar een jaar samen spelen. Maar alle vier jonge dames barsten van het talent. Geen wonder dat zij allen afzonderlijk winnaar zijn geweest van het Prinses Christina Concours!

Ontwapenend waren de introducties van de vier concertdelen door elk van de dames. We genoten van hun enthousiasme om vanavond voor ons te spelen.

Na een staande ovatie na afloop van het concert werden wij nog verrast met een toegift: Dvorák sloot zich aan bij "Schubert en de Russen". Een mooiere afronding was niet mogelijk geweest. Ik was gewoon ontroerd om te zien hoeveel jong talent Nederland in huis heeft. Hier gaan we nog veel meer van horen!

Na afloop nog even (op aanraden van de voorzitter) gebruik gemaakt van de "nazit" bij de overburen: "Restaurant van Schaik" met nieuwe eigenaren Bas en Karen van Schaik. Wat een geweldige manier om een betoverende avond af te sluiten. Wij komen in ieder geval weer vaker naar Markenbinnen! Dat is zeker.


Pieter en Hester van Limburg Stirum




Concert 10 oktober 2014: Judith Petra en Lars Terray, begeleid door Ruud Luttikhuizen.


Een mooie avond met liederen van Schumann, uitgevoerd door twee prachtige stemmen van het Groot Omroepkoor! Voor de pauze de warme bariton van Lars Terray, na de pauze een stralende Judith Petra. Allebei prachtig begeleid op de vleugel door Ruud Luttikhuizen. Afgesloten met een staande ovatie die ten slotte nog een prachtig duet als toegift bracht. We hebben weer mogen genieten in het goed gevulde en sfeervolle kerkje. We komen ook dit jaar weer zeker naar Markenbinnen. Wat een pareltjes van concerten zo dicht bij je in de buurt! 

Belinda de Gravendijker


Draad: 29 mei t/m 1 juli 2014: Afstudeer theatervoorstelling van Frederike Palmen - Theaterschool van Amsterdam


Op 29, 30 mei en 1 juli speelde de voorstelling Draad van Frederike Palmen. Het was een geweldige afstudeervoorstelling van Frederike Palmen (Master theater & zang) en Linda Visser (Opleiding Productie Podiumkunsten) ook aan de Theaterschool van Amsterdam. De voorstelling stond onder regie van de jonge regisseur Jasper de Bruijn. Ondersteund door een band zette Frederike een voorstelling neer die theater, kleinkunst en klassieke muziek op een fantastische manier combineerde. Tijdens de voorstelling heeft het publiek op een fantastische manier kennis gemaakt met de verschillende extremen (en daarmee grote talent!) die in Frederike huizen. In een klein uur werd aan de hand van haar gedachtesprongen ingegaan op de kernpunten van haar leven. Een zeer intieme en indrukwekkende voorstelling over liefde en het zoeken naar jezelf. Na afloop van de laatste voorstelling werd Frederike terecht door haar examinatoren geprezen en werd haar optreden beoordeeld met een eindcijfer 9! We zullen in de toekomst zeker nog veel van Frederike horen en zien. Wij houden haar in ieder geval in de gaten!

Kees en Eliza van der Molen




Concert 16 mei 2014: Duo Popovic Schoch - Conservatorium van Amsterdam


Een fantastische stem! Zo kunnen we het talent van Vanja Schoch zonder verdere omhaal omschrijven. Ingetogen bij de liederen, vol overgave bij de aria's.

Prachtig. Elk lied werd ingeleid door Vanja met een korte beschrijving van de componist en de inhoud van het muziekstuk. Het publiek luisterde ademloos en waande zich vervolgens in de wereld die Vanja had geschetst. Hierbij werd zij virtuoos begeleid door Jelena Popovic die aan de piano de lokale sfeer wist te versterken. Een breed repertoire kwam langs waarbij Jelena en Vanja hun talenten voor het voetlicht konden brengen. Vanja (Zwitserse) beheerst daarbij ook nog eens haar talen. Duits, Engels, Frans, Hongaars, Russisch en Italiaans, heel Europa kwam bij dit concert voorbij. Zoals onze gastheer al opmerkte: "een programma mooi afgestemd op de aanstaande Europese verkiezingen!". Helemaal mee eens.

Een duo waar we zeker nog meer van zullen horen. Aan het aanstekelijk enthousiasme van de jonge vrouwen zal het in ieder geval niet liggen. En daarmee, aan ons ook niet! We hebben weer een prachtige avond beleefd in het wonderschone kerkje! We zijn niet voor niets trouwe bezoekers geworden...

Hans van den Bergh




Concert 22 november 2013: Christos Papandreopoulos - Conservatorium van Amsterdam


Door mijn vriendin Charlotte van Cruijsen kom ik regelmatig voor concerten , tentoonstellingen en andere evenementen in het lieflijke kerkje van Markenbinnen. Zo ook op 22 november. In afwachting van het concert raakte ik met mijn buurvrouw in gesprek. Zij vertelde dat ze met haar man voor de tweede keer hier aanwezig waren om van een  muzikaal optreden door jonge studenten aan het Amsterdamse conservatorium te komen genieten.

Zij vertelde mij uit het Gooi te komen en een zoon te hebben die met vrouw en kinderen in Krommenie wonen.  Om de week passen zij met de andere grootouders een dag op de kleinkinderen. Hun beurt was 15 november, maar aangezien ze via de mail een uitnodiging voor een volgend concert van de jonge muzikanten voor vandaag in Markenbinnen hadden ontvangen, hadden ze geruild. De entourage van het kerkje, op het podium twee smaakvolle ongekunstelde boeketten, de kaarsjes, voor deze mevrouw allemaal ingrediënten om zich even ver te voelen van de dagelijkse beslommeringen.

Door deze woorden was ik mij nog meer bewust van hoe bijzonder het is dat in zo’n klein dorpje deze prachtige concerten worden georganiseerd met alleen een aantal enthousiaste vrijwilligers.

In de pauze werd de koffie of thee (wat een vernuftig idee) rondgebracht en sprak ik iemand van de organisatie. Sinds twee jaar probeert men nieuw leven in het kerkje te brengen door zulke evenementen te organiseren. Dat er naast de organisatoren slechts zeven inwoners van het dorp bij het concert aanwezig waren deed mijn mond open vallen van verbazing. Heb je zoiets unieks en op kruipafstand van je huis….. Ik zou zeggen: beste Markenbinners ga eens kijken en luisteren naar wat jullie dorp voor moois te bieden heeft.

Bij de jassen had ik nog even de tijd om verder te praten met de mevrouw uit het Gooi. Zij vertelde mij ook deze tweede keer absoluut niet teleurgesteld te zijn. Vooral door het enthousiasme dat zowel van de muziek als de jonge spelers afstraalde, had ze weer een gewéldige avond gehad. En ik was het helemaal met deze mevrouw eens. Een volgende keer kom ik hoogstwaarschijnlijk haar weer tegen en, wie weet, één of meer van de dorpsbewoners!

Tot ziens!

Anne Bottemanne




Concert 4 oktober 2013: Frederic Voorn - Piano


Na een prachtige zomer startte het concertseizoen in Markenbinnen op vrijdag 4 oktober a.s. met een geweldig optreden van Frederic Voorn. Frederic is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist, componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 het programma Pianistenuur, dat door Paul Witteman gepresenteerd wordt. Na afloop van het concert hebben wij ook zijn laatste cd meteen aangeschaft om thuis nog na te genieten.

Op de openingsavond van dit nieuwe seizoen werden werken vertolkt van o.a. Haydn, Beethoven en Chopin. Een zeer persoonlijke ontmoeting met een gerenommeerde naam op muziekgebied. Frederic wist op bijzonder persoonlijke wijze alle werken in te leiden, waardoor de persoonlijke motivatie maar ook de achtergronden van de stukken volledig uit de verf kwamen. Een genot om deze combinatie te ervaren van een meesterlijk pianist. Als extra toegift wist Frederic ons nog te verrassen met een eigen compositie waar iedereen terecht stil van werd. Een bijzondere man in een bijzondere omgeving! Mijn man en ik hebben intens genoten bij dit (voor ons eerste) concert in dit mooie kerkje! We komen zeker terug bij komende concerten. Wat fijn dat dit nog georganiseerd kan worden in deze voor de podiumcultuur toch barre tijden! Hulde aan het bestuur van de SBKM! 

Emma van Dam - Schooneveldt



Concert 14 juni 2013: Björk Nielsdóttir en Misaki Yamada - Conservatorium van Amsterdam


In één woord: geweldig! We zullen zeker nog veel gaan horen van deze geweldige talenten. Wat een loepzuivere stem met een geweldig bereik mochten wij horen bij de fantastische sopraan Björk Nielsdóttir. Uitstekend begeleid op de vleugel door Misaki Yamada, die zelf ook nog haar virtuositeit liet horen in enkele solostukken. Werken van Schumann, Chopin, Puccini en Mozart wisselden elkaar af waarbij het vakmanschap van beide dames zich duidelijk

liet blijken. Verder blijkt maar eens te meer hoe jonge mensen (aan de vooravond van een hopelijk schitterende carrière) nog zelf ook intens kunnen genieten van het samenspel tussen artiest en publiek. Deze synergie werd door iedereen opgemerkt én gewaardeerd. Adembenemend hoe het enthousiasme er van af spatte!

Wouter Schorredijk




Concert 22 maart 2013: Ebonit Saxofoon Kwartet - Conservatorium van Amsterdam


Een avond uit in Markenbinnen

Jazeker, dat kan, en hoe!!! Vrijdagavond 22 maart was het zover: het Ebonit Saxofoon Kwartet trad op in het kerkje van Markenbinnen. Jong talent van het Conservatorium van Amsterdam: en wat waren ze jong en talentvol. Daar stonden ze: drie vrouwen en een man, gekleed in verschillende combinaties van zwart met groen en allemaal met een verschillende soort saxofoon. Het was een prachtig gezicht; de kleinste dame van het gezelschap (Paulina Kulesza) ingegespt in de grootste saxofoon (bariton saxofoon). Verder waren en nog een sopraan saxofoon, die bijna de ramen van het kerkje liet barsten, een alt saxofoon en een tenor saxofoon.

Het was redelijk druk in het kerkje, met veel Markenbinners en meteen al bij aanvang van het concert was het muisstil, tenminste nadat alle mobieltjes waren uitgezet.

En daar begonnen ze: een breed repertoire van barokke muziek tot originele Franse saxofoonkwartetten werd ons ten gehore gebracht. Wij werden op een tomeloze manier meegevoerd via J.S. Bach en Mozart, naar de Tango Virtuoso van  Thierry Escaich. Er werd zelfs een soort toneelstuk opgevoerd; idere keer werden wij verrast door het sologeluid van één van de saxofonisten met als hoogtepunt dat de saxofoonspeelster languit op haar rug op de grond lag en evengoed nog geluid wist uit te brengen terwijl zij langzaam weer opstond (volgens mij staat dat niet in de noten). Ik heb in ieder geval genoten en ik denk velen met mij!

Daarna was het natuurlijk tijd voor een drankje in restaurant De Marken, met de nodige napraat, kennismaking en gezelligheid. Dus het was echt een avond uit in Markenbinnen!

Hopelijk tot de volgende keer, Marjolein Mak




Eindelijk zou ik dit ook eens in het echt horen: Schubert op zijn best! Ai, bij het inleidende praatje bleek dat dit keer Schubert er niet bij zou zijn. Er zouden 2 vervangende stukken hiervoor in de plaats worden gespeeld. Mijn teleurstelling was gauw over: ik zag en hoorde 3 prachtige jonge talentvolle mensen muziek maken. Dat gebeurde gloedvol. Wat maakte Maya Friedman een mooie toon op haar cello in de Chaconne van Colombi. Wat een leuke ontwapenende inleiding had Arthur Rusanovsky voor ieder stuk. Florent Mourier voelde goed aan  wat  te doen met Scriabin en later ook met Chopin. Je zou niet bedenken dat dit Trio nog maar kort bij elkaar is. Een echte drie eenheid! (Zo hoort het ook in een kerk). In het Trio van Smetana werden de tegenstellingen prachtig uitgebeeld.

Na de pauze was het even heerlijk achteroverleunen in de warme romantische gloed van Massenet. Daarna klonk de Polonaise van Chopin  met de charme die bij Chopin hoort. Het Trio elegiaque van Rachmaninoff was me niet bekend, maar wel direkt herkenbaar als  Rachmaninoff . Met dit stuk liet het Trio naast zijn muzikaliteit ook zijn virtuositeit horen.  Als uitsmijter kregen we een vrolijk stuk van Kreisler. Het was genieten ook van de mooie akoestiek. Om me heen merkte ik dat de aandacht steeds bij de muziek bleef, het stille bewijs dat ik niet alleen heb genoten van dit concert.

L. Ouweltjes




Concert in 16 november 2012: Trio Paul Verlaine - Conservatorium van Amsterdam


Vrijdag 16 november 2012 was het zover! Drie jonge musici van het Conservatorium van Amsterdam traden op in de sfeervolle en goed gevulde kerk

van Markenbinnen. Ik had me verheugd op de Arpeggione sonate van Schubert, nooit live gehoord, maar wel heb ik twee opname’s beschikbaar van dit prachtige stuk. Wij hebben genoten van het prachtige concert in jullie mooie sfeervolle kerkje. Een heel goed initiatief, dat moet worden vervolgd wat ons betreft! Naar onze mening kan er zeker behalve een vrijwillige bijdrage ook een (klein) bedrag worden gevraagd voor entree en/of koffie. Daar komen toch zeker wel mensen op af, gezien de kwaliteit van het gebodene! Allemaal nodig voor het in stand houden van kerk en cultuur (gaat toch vaak samen). Eindelijk zou ik dit ook eens in het echt horen: Schubert op zijn best! Ai, bij het inleidende praatje bleek dat dit keer Schubert er niet bij zou zijn 


Kanjers en Klunzen: 3 november 2012, avond voor Vrienden van het Kerkje


Ruim voor het optreden van Arjen Siebel waren er al uitnodigende klanken te horen uit het kerkje. Een verrassing, want dat stond niet in de flyer. Maar gaf de avond een mysterieus begin.

Arjen, de VERhaler, vertelde met passie over helden en heldinnen uit het verleden en heden en vooral hoe wij met deze helden omgaan. Soms nog steeds vereerd, soms verguisd en als kluns verder door de geschiedenis. Maar ook over persoonlijke helden en niet te vergeten heldinnen. De vertelling berustte op historische feiten met hun bijbehorende jaartallen. Onze geschiedenis lessen van vroeger werden danig opgefrist en voorzien van nieuwe plaatjes. Door de gedetailleerde en beeldende manier van vertellen zullen deze nog wel even in onze hoofden doorgonzen. Voor mij zullen zeker de scharlaken rode jurken blijven hangen, die het verzet van Haarlem beroemd maakte.

Ik zal met andere ogen kijken als ik weer eens langs Duinkerke kom. Maar ook dat onze Michiel de Ruyter, die op menig straatbordje staat zelfs 65 jaar is geworden en dood in zijn kist langs alle plekken van zijn zeeslagen werd gevaren terug naar Hollandse bodem. Misschien beklijven ze nu wel voor altijd.

De kunst van het vertellen is een gave, die niet iedereen gegeven is, maar Arjen kan het zeker en moet hier zeker mee doorgaan.

De afwisseling met de muziek die werd gemaakt door Viktor Sams op zijn ngoni en Marjet Heins op haar saxofoon gaf de luisteraar een welkome pauze om de verhalen te verwerken. Het gaf ook iets mysterieus en veelbelovends aan de rest van het verhaal. Jammer dat er aan het eind niet meer werd uitgelegd wat voor vreemd soort instrument de ngoni is. Maar dat heb ik even op internet voor jullie opgezocht. Een ngoni is een West-Afrikaans snaar instrument. Het lichaam is gemaakt van hout of kalebas in combinatie met gedroogde dierenhuiden, die dienen als trommel. Van dit soort snaarinstrumenten zijn verschillende varianten in gebruik. Viktor speelde op een zg, Kamake ngoni, deze heeft zes snaren. De klank van het snaarinstrument is te vergelijken met onze harp met daarbij de mogelijkheid om trommelgeluiden te maken. Het was een leuke en verrassende avond voor jong en oud!

M.L.